- Gratis bezorging in Nederland vanaf €125,-
- €7,95 bezorgkosten in NL
Recept: Zoute Cannelés met gekonfijte tomaten en olijven.
Een originele Cannelé is een zoet klein taartje oorspronkelijk uit Bordeaux dat bestaat uit ei, room, melk, suiker, bloem, vanille en een lekkere scheut stroh rum. Je maakt hier eigenlijk een soort Anglaise van die je minimaal een nacht in de koeling moet laten “rijpen”, de smaakstoffen trekken dan lekker in. “Cannelé” betekent “gegroefd”, dat zie je aan de typische “gegroefde” koperen Cannelé vormpjes. Tegenwoordig zijn er ook siliconen Cannelé vormen die perfect werken maar je kunt natuurlijk ook een ander diep klein vormpje nemen. Een paar jaar geleden ging ik, tijdens mijn kooklessen die ik in de Limousin geef, naar een ‘Vide Grenier’ (zolderleegverkoop in de plaatselijke Franse dorpsstraat) en trof daar een aardige banketbakker die ermee ophield. Ik wist niet wat me overkwam! Kocht meteen zijn enorme stapel koperen vormpjes (de meeste waren ongebruikt) voor een prikkie! Ben er nog steeds zielsblij mee.
Dit recept is een heerlijke variant op de zoete Cannelé en kan bij de borrel, als voorgerecht maar ook als bijgerecht gegeten worden. De tomaten die ik hiervoor gebruik zijn van Marc & Isabelle Peyrey en zij hebben een familiebedrijfje net boven Bergerac. Zij konfijten tomaten op een manier waardoor de tomaat zo intens smaakt. Het zit qua smaak en textuur tussen een zeer rijpe verse tomaat en een zongedroogde tomaat in. Het is te gebruiken in bijvoorbeeld pasta, sla, op een geroosterd broodje met (geiten)kaas en ga maar door. De olie waar ze in gekonfijt zijn is heerlijk als brooddip, pastasaus of dressing over sla. Ook hun andere vruchten worden op mi-cuit wijze ingemaakt zoals kersen, pruimen, vijgen etc. Dit moet je een keer proeven! Toevallig kwam ik Isabelle jaren geleden tegen en zij liet mij dit proeven, ik ben dat moment nooit meer vergeten en heb haar als één van de eersten benaderd toen ik mijn webwinkel ging openen. Dit moét ik gaan verkopen en ben heel trots dat ik dit nu als enige in Nederland mag verkopen.
Recept:
Cannelé salé aux pétales de tomates:
– 500 gr iets opgewarmde (50 graden) volle melk
– 60 gram zachte boter
– 2 eieren
– 2 dooiers
– 100 gr bloem
– 1 verpakking Pétales de tomates séchées (200 gr)
– 3 knoflookteentjes
– 1 bosuitje of sjalotje
– 1/2 rood pepertje
– flinke hand Taggiasche olijven of 2 eetlepels Taggiasche tapenade
(deze zijn de lekkerste olijven die er zijn)
– kruiden (peterselie, basilicum, oregano, bonenkruid)
– klont boter voor het invetten van de bakvormpjes
Nèt geoogste knoflook uit eigen tuin van pootteentjes uit Volterra
Bereiding:
Bereidingstijd: 1,5 uur
Active bereiding: 10 minuten
Voor circa 12 Cannelés
1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet de Cannelé vormpjes royaal in met boter, ook siliconen vormpjes dienen ingevet te worden.
2. Voeg de hele eieren en dooiers bij de bloem en roer “énergiquement” met een garde totdat alle klontjes weg zijn. Voeg de hele zachte boter toe en vervolgens de melk. Mochten er toch klontjes in blijven zitten giet het beslag dan even door een zeef. Ontpit eventueel de olijven en snijd klein. Snijd nu bosui, knoflook, rode pepertje en kruiden fijn en voeg dit toe. Snijd de tomaten ook redelijk klein en voeg ook toe, bewaar de olie die je overhoudt voor een heerlijke sladressing, pastasaus of brooddip!
3. Meng alles goed door elkaar, voeg voldoende zout & peper toe (proef altijd even).
Zet de royaal ingevette vormpjes op een bakplaat en vul voorzichtig tot 1 cm van de bovenkant. Plaats ze midden in de oven en bak ze (afhankelijk van de grootte van de vorm) in 40 tot 55 minuten af. Als ze te donker worden zet de oven iets lager op 180 graden of leg er een stuk alufolie over.
Haal ze uit de oven en stort ze meteen op een rekje zodat ze kunnen afkoelen. Mochten ze iets te bleek zijn aan de bovenkant dan kun je ze nog eventjes ‘bijkleuren’ in de oven. Eet ze warm of koud en ze zijn goed in te vriezen!
Bon Apetit!
De heerlijke Taggiasche olijven en tapenade van Paolo Cassini uit Liguria
* Tipje: Neem altijd groene olijven met pit, dan weet je zeker dat er niet mee ‘gerommeld’ is. Vermijd zwarte olijven of gevulde zwarte of groene olijven.
Marc Peyrey die zijn tomaten inspecteert!