• Gratis bezorging in Nederland vanaf €100,-
  • €6,95 bezorgkosten in NL
  • Gratis bezorging in Nederland vanaf €100,-
  • €6,95 bezorgkosten in NL

Hoe maak je macarons?

Een macaron is een koekje dat bestaat uit opgeklopt eiwit, suiker en gemalen amandelen (meestal), walnoten of hazelnoten dat na het bakken gevuld wordt met een ganache van (witte) chocolade of hazelnootpasta. Maar het kan ook met een andere, zelfs hartige, vulling gemaakt worden.

De macaron komt oorspronkelijk uit Syrië en dateert uit de Renaissance. De Italianen gingen via de zeehandel amandelen uit Syrië importeren en daar kregen het de naam “maccheroni” (zo noemen de italianen amandelen die tot een pasta vermalen zijn).

In 1533 stak het koekje de Franse grens over dankzij Catherina de’Medici die koningin van Frankrijk werd. De macaron waaide over heel Frankrijk, elke regio maakte zijn eigen variant.

Het koekje werd nog populairder toen Maison Ladurée, een patîsseriewinkel in Parijs, eind jaren ’90 begon om macarons te produceren in felle kleuren.

Eigenlijk is dit heel jammer, de macarons lijken tegenwoordig bijna lichtgevend, zelfs bij de gerenommeerde patîssiers gillen ze je vaak toe in de etalages. De kleuren overstijgen de smaak van het lekkere koekje!Het goede voorbeeld geeft het eeuwenoude prachtige Parijse snoepwinkeltje Á la mère de Famille opgericht in 1761. Zij weigeren kleurstoffen in hun macarons te verwerken.


Inmiddels zijn er ook eindeloos veel variaties op de vulling van de macaron en zijn er ook al zoute macarons. Ik heb ook een heerlijk recept voor een Frans voorgerecht waar ik de zoete macarons vul met geitenkaas en walnoot.

Hieronder leg ik uit hoe je deze heerlijke koekjes thuis kunt maken.

Je hebt nodig: Een siliconen matje of bakpapier en twee spuitzakken met een spuitmondje van 1.5 cm doorsnede.

Ingrediënten:

120 gr amandelmeel  220 gr poedersuiker

20 gr cacao poeder 30 gr kristalsuiker 100 gr eiwit (= 3,5 eieren)

paar druppeltjes citroensap De ingrediënten voor de vulling: 80 gr hazelnoot-chocopasta van Mobipers (met véél gemalen Hollandse hazelnoten en zonder palmolie)

80 gr pure chocolade

100 gr room

Bereiding:

Klik hier voor de instructievideo

Meng de fijngemalen amandelpoeder, cacaopoeder en poedersuiker met behulp van de pulse knop op je Magimix of andere keukenmachine ongeveer 30 seconde en zeef dit vervolgens.

Klop het eiwit op matige snelheid met een paar druppels citroensap en voeg er geleidelijk een deel van de kristalsuiker bij. Doe het laatste deel er op hoge snelheid bij en klop dit 10 minuten zodat het eiwit “breekt” en de macaron niet zal barsten tijdens het bakken.

Spatel er met behulp van een krabbertje vervolgens de notenmassa door totdat het deeg glimt en in een lint van de spatel loopt. Schep dit mengsel in een spuitzak met een glad mondje van 1,5 cm doorsnede. Maak onderin even een ‘stoppertje’ (je draait even de spuitzak vlak boven het spuitmondje een paar keer rond anders loopt de vulling meteen uit je spuitzak. Spuit er op twee bakblikken met daarop een siliconen matje dopjes van ca 3 cm doorsnede op. Spuit ze niet te dicht op elkaar, ze lopen nog uit.

Tik heel stevig tegen de onderkant van de bakplaat om ze egaal rond en zonder luchtbelletjes te krijgen. Druk heel lichtjes met een natte vinger de eventuele ‘opspuit’ puntjes weg indien nodig.

Laat op kamertemperatuur of op de tocht goed aandrogen tot de koekjes niet meer plakken (3 kwartier, als je ze aanraakt moet het droog voelen) en bak af in de oven van 160 graden ca 13 tot 16 minuten. Laat afkoelen en bereid ondertussen de ganache.


Breng de room tot het kookpunt en giet op de hazelnoot-chocopasta en de chocolade.

Roer het geheel glad, laat opstijven in de koeling. Doe dit mengsel in een spuitzak met een spuitmondje van 1,5 cm doorsnede. Spuit dit tussen 2 macarons en laat de gevulde koekjes in de koeling “rijpen”.

Ze kunnen zeker een week in de koeling bewaard worden en in de diepvries een aantal maanden.

Auteur: Pauline

Pauline Blankenberg - ter Kuile

25 maart