• Gratis bezorging in Nederland vanaf €100,-
 • €6,95 bezorgkosten in NL
 • Gratis bezorging in Nederland vanaf €100,-
 • €6,95 bezorgkosten in NL

Ansjovis uit Nederland

Wie had dat ooit gedacht, ansjovis uit de Nederlandse wateren.

Het “Weervissen” begint, Cor van Dort (89 jaar) gaat in mei weer ansjovis uit Nederland vangen!

Alle voorbereidingen zijn getroffen en het seizoen gaat weer beginnen! Samen met een aantal vrijwilligers gaan ze alles klaarmaken voor de vangst. Er wordt vanaf mei weer ansjovis gevangen door middel van “weervisserij”, het oudste vis-ambacht ter wereld. Cor van Dort is de oudste weervisser van Nederland, misschien wel de oudste weervisser ter wereld en gaat weer ansjovis voor ons vangen.

Weervisserij is de naam van een zeer oude visserij techniek waarbij de vis in ondiepe zeearmen of riviermondingen met behulp van houten of stenen bouwwerken in een fuik wordt geleid. De techniek is gebaseerd op getijdenwerking of seizoenverschillen in waterhoogte, waarbij de vis bij dalende waterstanden door de stroming in de fuik wordt gedreven.

De ansjovis wordt vanaf mei gevangen in de Oosterschelde en is van uitmuntende kwaliteit. Dus voor goede ansjovis hoeven we niet ver van huis!  Leest u dit artikel van Samuel Levie uit het Parool van afgelopen februari waarin uitgebreid op het bijzondere visje wordt ingegaan. Als Cor met de vangst binnen is maakt dochter Rian maakt de ansjovis schoon en pekelt ze. Ze zijn op die manier heel lang houdbaar. Vervolgens gaan ze in een decoratief glazen potje voor de verkoop.

Familie van Dort vangt ansjovis uit Nederland

Deze ansjovis uit Nederland maakt ieder pastagerecht, dressing, groentegerecht en nog zoveel andere mediterrane gerechten tot een goddelijk maal! Ze zijn wat groter dan de ansjovis op oliebasis uit de Middellandse Zee, die bijna overal te koop zijn.

Spoel de ansjovis voor gebruik even af onder stromend koud water en verwerk ze daarna. De overige fileetjes kunt u in de koeling lang bewaren.

Wilt u met deze heerlijke ansjovis eens een makkelijk en heel lekker bijgerecht maken waar u in 3 minuten mee klaar bent? Dan is dit recept een aanrader. Op mijn kookreizen in Toscane maken we deze heerlijke “indivia” vaak, afhankelijk van het seizoen wanneer de kookreis plaatsvindt.

Recept: L’indivia con salsa di acciughe – Andijvie met een dressing van ansjovis uit Nederland

 

Ingrediënten:

 • 1 krop verse andijvie
 • 1 grote teen knoflook
 • 6 ansjovisfiletjes van Cor van Dort
 • 15 gram rode wijnazijn
 • 140 gram mooie olijfolie
 • 4 eetlepels gebruneerde pijnboompitten

 

Bereiding:

 1. Stap 1: Verwarm de oven voor op 170 graden en bruneer daarin de pijnboompitten in ca 4 – 5 minuten bruin, kijk iedere minuut in de oven, het kan snel gaan! Bovendien is iedere oven anders dus ga nooit van precieze baktijden uit, check altijd zelf en houd altijd “contact” met de oven.Tip: bruneer pijnboompitten (en ook alle noten) nooit in een koekenpan, dan krijg je altijd verbrande plekjes omdat alles wat rond is de pan maar op 1 punt kan raken en dan meteen verbrand. Laat de pijnboompitjes afkoelen en bewaar deze als garnering voor straks.
 2. Was de andijvie bladeren grondig en dep deze daarna heel goed droog. Dit gaat het makkelijkste om ze als gehele bladeren te wassen.
 3. Snijd de andijvie ragfijn in reepjes van 3 millimeter.
 4. Doe de overige ingrediënten bij elkaar in een hoge kom en pureer dit met behulp van een staafmixer tot een homogene dressing.
 5. Doe de gesneden andijvie in een mooie brede schaal en voeg er op het laatste moment, vlak voordat je aan tafel gaat, de dressing aan toe en maak af met de geroosterde pijnboompitten.Tip:Mocht er geen andijvie verkrijgbaar zijn dan kun je eventueel ook ijsbergsla of little gem nemen. In Italië kan er ook Puntarelle worden genomen, dit is hertshoornweegbree, in Italie overal bekend maar in Nederland moeilijk te krijgen. Hertshoornweegbree is behalve heel lekker ook heel gezond. De bladeren zitten bomvol vitamine A, C en B1.

Buon appetito!

p.s. U kunt deze heerlijke ansjovisjes die in zout zijn gelegd in mijn webwinkel kopen.

 

 

Auteur: Pauline

Pauline Blankenberg - ter Kuile

11 mei